Leibomen planten, privacy in mijn tuin

Leibomen planten, privacy in mijn tuin

leibomen planten in mijn tuin hoe

Ben je op zoek naar privacy en rust? We hebben enkele belangrijke vragen alvorens te starten!

Vraag 1: welke soort leiboom heeft u nodig?

Het kiezen van de juiste leiboom is belangrijk. Wenst u heel het jaar door privacy en storende elementen weg te steken? Dan kiest u best voor wintergroene privacy screens. Indien u storende elementen wenst weg te steken maar tijdens de winter terug lichtinval wenst of u wenst een soort met bv. een mooie herfstverkleuring dan moet u kiezen voor niet wintergroene privacy screens. Bent u eerder favoriet van de klassieke leiboom met de geleide etages om de 40cm en wenst u gewoon sfeer te creëren in uw tuin of wenst u een groen scherm dat nog wat licht binnenlaat dan kan u kiezen voor onze kant – en klare of gewone leibomen. Aan de hand van onze website heeft u al een overzicht van de mogelijkheden die er zijn. U kan steeds een offerte aanvragen zodat u richtprijzen heeft. Over de prijs van leibomen vind je zeer uiteenlopende info op internet. Wij kweken leibomen binnen elk budget, gewone leibomen en kant-en-klare leibomen. Wintergroene soorten zijn over het al gemeen duurder, het kweekproces gaat trager en sommige soorten worden geïmporteerd vanuit Italië omdat ze daar sneller groeien. Natuurlijk zijn er ook goedkopere bladhoudende soorten, zoals de prunus leibomen. Wij geven geen prijzen op onze site maar maken graag een offerte op basis van wat je wil bereiken. Kwaliteit van leibomen. Leibomen vind je in elk tuincentrum of wordt door vele boomkwekerijen aangeboden. Problemen die ik vaak zie zijn:  takken die niet mooi geleid of takken die te kort zijn waardoor er meer bamboe zichtbaar is dan dat er boom is. Wij hechten belang aan kwaliteit dus bomen met lange, rechte takken en correcte etages. We raden u aan om onze kwekerij te bezoeken en zelf te zien hoe de kwaliteit van onze bomen is.

Vraag 2: ben je op zoek naar kwaliteit?

Bezoek onze kwekerij. Een bezoek aan onze kwekerij is aan te raden voor je een keuze maakt. We geven u graag een rondleiding door onze leiboomkwekerij van 13 hectare. Breng ons een bezoek en wij luisteren graag naar uw verhaal. Welke grondsoort heeft u, is er veel wind, is het natte of droge grond, welke zaken vindt u belangrijk op het vlak van privacy, verkiest u wintergroen, herfstverkleuring, … Samen met u kiezen we een geschikte soort terwijl we rondlopen op de kwekerij.
 

Vraag 3: wanneer kunnen we planten?

U heeft een geschikte soort gevonden, wanneer kan je planten? Dit is één van de meest gestelde vragen. Het plantseizoen begint vanaf half oktober tot het vriest en wanneer het niet meer vriest tot eind april. De allerbeste maanden zijn november december, februari & maart. Indien u leibomen besteld, doet u dat best 5 dagen op voorhand zodat we genoeg tijd hebben om de juiste kwaliteit af te leveren. Leibomen en screens in POT! Dankzij de aanleg van een containerveld kunnen wij nu ook leibomen in pot aanbieden. Het voordeel hiervan is dat er heel het jaar door geplant kan worden. Het wortelgestel van de bomen is iets beter en ze zijn onmiddellijk mee te nemen.
 

Vraag 4: hoe zit het met transport?

Het transport, Afhankelijk van de afmeting van de gekozen leibomen kan u het transport zelf doen. Wij helpen u bij het laden en geven jutedoeken om de bomen niet te beschadigen. Indien u grote, hoge of zware leibomen of planten heeft besteld kunnen wij het transport voor u verzorgen. We hebben aangepaste voertuigen die het laden en lossen makkelijker maakt. Vraag gerust naar onze voorwaarden.
 

Vraag 5: welke is de beste constructie?

Bij het planten van leibomen en privacy screens is er 1 ding echt belangrijk, een stevige constructie! Leibomen nemen veel wind en de eerste jaren zijn ze nog niet voldoende ingeworteld om tegen de wind te kunnen. Sommigen plaatsen gewoon 2 kleine boompaaltjes en hangen de boom vast met een schakelband. Bovenaan worden de kaders gewoon aan elkaar geknoopt met een lange bamboe. Dit is een zeer snelle en goedkope manier maar dit is NIET hoe het moet! Als de bomen vervolgens omwaaien of afbreken wordt het uiteindelijk dubbel zo duur. Bij leibomen en privacy screens is het belangrijk dat men werkt met hoge stevige palen, minimum even hoog als de bomen zelf. Er zijn een aantal mogelijkheden:  

Mogelijkheid 1:

Plaats de palen aan de stam van de boom. Om het effect strak te houden en niet elke meter een paal of stam te hebben verkiezen sommige mensen de palen aan de bomen te zetten. Het is belangrijk dat er onderaan aan de palen niet teveel stabilisé of cement gebruik word, anders creëer je een badkuip en staan de bomen veel te nat. Men laat links en recht van de constructie de latten of bamboes uitsteken tot de breedte van uw kader (zie foto’s). Eerst wordt de constructie gemaakt en dan worden de bomen geplant. Het is belangrijk gebruik te maken van de juist bodemverbeteraar (TIP! Vivimus van DCM)! De bomen worden voor de palen en tegen de constructie geplant. Let goed op dat de latten overeenkomen met het bamboe kader. Bind de kader met bindbuis vast aan de constructie, plaats eventueel onderaan nog een boomschakelband. Je kan nu het plantgat dichtgooien én klaar!

Mogelijkheid 2:

Plaats de leibomen tussen de palen. De beste en stevigste optie is het planten van de leibomen tussen de palen. Op deze manier kan men onderaan de palen voldoende stabilisé of beton gieten waardoor de palen veel steviger zullen staan. (opgelet bij het planten tussen de palen is er altijd 1 paal meer nodig dan het aantal leibomen) hierbij moeten de latten of bamboe link en rechts niet uitsteken, ze stoppen gewoon aan de laatste paal. Nadat de constructie is gemaakt kan er geplant worden. Het is belangrijk gebruik te maken van de juist bodemverbeteraar (TIP! Vivimus van DCM). De bomen worden tussen de palen en tegen de constructie geplant. Let goed op dat de latten overeenkomen met het bamboe kader. Bind de kader met bindbuis vast aan de constructie. Je kan nu het plantgat dicht gooien én klaar! Sommige mensen kiezen ervoor gebruik te maken van antislipdraad of ijzerdraad. Dat is ook mogelijk maar de constructie zal minder stevig zijn en de draad zal jaarlijk aangespannen moeten worden. Tenzij men bovenaan een lat plaats zodat de palen niet naar elkaar getrokken worden.
 

Wij plaatsen uw leibomen & privacy screen zoals het hoort mét garantie.

Kies voor een vakkundige plaatsing met ons of via uw tuinaanlegger. Wij komen langs om alles op te meten en sturen u een definitieve offerte. Als wij de leibomen plaatsen heeft u sowieso garantie op de planten.

Onderhoud van leibomen versus privacy screens

Het onderhoud van privacy screens is veel eenvoudiger dan van leibomen. Bij een leiboom moeten de takken 1 à 2 keer per jaar geknipt worden met een snoeischaar. Onze privacy screens moeten elk jaar 1 maal geschoren worden met een haagschaar, dit neemt veel minder tijd in beslag.

Maak een afspraak of vraag een offerte aan via onze website

+32 494 67 78 45
info@privacytrees.be