Leibomen planten, privacy in mijn tuin

Leibomen planten, privacy in mijn tuin

leibomen planten in mijn tuin hoe

Stap 1

Het kiezen van de juiste leiboom is belangrijk.

Wenst u heel het jaar door privacy en storende elementen weg te steken dan kiest u best voor wintergroene privacy screens. Indien u storende elementen wenst weg te steken maar tijdens de winter terug lichtinval wenst of u wenst een soort met bv. een mooie herfstverkleuring dan moet u kiezen voor niet wintergroene privacy screens.

Bent u eerder favoriet van de klassieke leiboom met de geleide etages om de 40cm, wenst u gewoon sfeer te creëren in uw tuin of wenst u een groen scherm dat nog wat licht binnenlaat dan kan u kiezen voor onze kant en klare of gewone leibomen.

Aan de hand van onze website heeft u al een overzicht van de mogelijkheden die er zijn. U kan al een offerte aanvragen zodat u richtprijzen heeft.

Prijs van leibomen. Er worden op internet veel prijzen geplaatst die niet relevant zijn. Meer dan 120,00 euro voor een vers geleid “zogezegd voorgeleide” bladverliezende leiboom vragen is schandalig. Wij kweken leibomen binnen elk budget, gewone leibomen en kant en klare leibomen. Wintergroene soorten zijn over het algemeen duurdere soorten, het kweekproces gaat trager en sommige soorten worden geïmporteerd vanuit Italië omdat ze daar sneller groeien. Natuurlijk zijn er ook goedkopere bladhoudende soorten, zoals de prunus leibomen. Wij hebben ervoor gekozen geen prijzen online te tonen om een prijzenoorlog te voorkomen.

Kwaliteit van leibomen. Leibomen worden tegenwoordig door elk tuincentrum en/of boomkwekerij aangeboden. In de meeste gevallen worden de takken lelijk geleid en zijn de takken niet lang waardoor er meer bamboe kader is dan dat er een boom is. Wij vinden dit jammer omdat op deze manier de reputatie van leibomen naar beneden word gehaald. Daarom proberen wij net het omgekeerde te doen, leibomen kweken van de beste kwaliteit met lange takken, rechte takken en correcte etages. We raden u aan (stap 2) onze kwekerij te bezoeken en zelf te zien hoe de kwaliteit van onze bomen is.


Stap 2

Bezoek onze kwekerij. Een bezoek aan onze kwekerij is aan te raden voor er een keuze wordt gemaakt. We geven u een rondleiding door onze 13 hectare grote leiboomkwekerij.

Om een duidelijk overzicht te houden hebben wij ervoor gekozen onze website niet vol te typen met informatie. Wanneer u ons bezoekt luisteren wij naar; welke grondsoort heeft u, is er veel wind, natte of droge grond, welke eigenschappen verkiest u (wintergroen, herfstverkleuring),… aan de hand van dat en de soorten die u mooi vind kiezen wij samen een geschikte soort uit.


Stap 3

U heeft een geschikte soort gevonden, wanneer plant u deze?

Eén van de meest gestelde vragen is, wanneer leibomen het best geplant worden. Het plantseizoen begint vanaf half oktober tot het vriest en wanneer het niet meer vriest tot eind april. De allerbeste maanden zijn november, december, februari & maart. Indien u leibomen besteld, doet u dat best 5 dagen op voorhand zodat we genoeg tijd hebben om de juiste kwaliteit af te leveren.

Leibomen en screens in POT! Dankzij de aanleg van een containerveld kunnen wij nu ook leibomen in pot aanbieden. Het voordeel hiervan is dat er heel het jaar door geplant kan worden. Het wortelgestel van de bomen is iets beter en ze zijn onmiddellijk meeneembaar.


Stap 4

Het transport, Afhankelijk van de afmeting van de gekozen leibomen kan u het transport zelf doen. Wij helpen u bij het laden en geven jutedoeken om de bomen niet te beschadigen.

Indien u grote, hoge of zware leibomen of planten heeft besteld kunnen wij het transport voor u verzorgen. We hebben aangepaste voertuigen die het laden en lossen makkelijker maakt. Vraag gerust naar onze voorwaarden.


Stap 5

Leibomen en privacy screens planten. Bij het planten van leibomen is er maar 1 ding erg belangrijk, een stevige constructie! Leibomen nemen veel wind en de eerste jaren zijn ze nog niet voldoende ingeworteld om tegen de wind te kunnen.

Sommige mensen plaatsen gewoon onderaan 2 kleine boompaaltjes en hangen de boom vast met een schakelband. Bovenaan worden de kaders gewoon aan elkaar geknoopt met een lange bamboe. Dit is een zeer snelle en goedkope manier maar dit is NIET hoe het moet! Als de bomen achteraf omwaaien of afbreken is deze optie dubbel zo duur.

Bij leibomen is het belangrijk dat men werkt met hoge palen, minimum even hoog als de bomen zelf.


Mogelijkheid 1:

Palen aan de stam van de boom. Om het effect strak te houden en niet elke meter een paal of stam te hebben verkiezen sommige mensen de palen aan de bomen te zetten. Het is belangrijk dat er onderaan aan de palen niet teveel stabilisé of cement gebruikt wordt, anders creëer je een badkuip en staan de bomen veel te nat. Men laat links en recht van de constructie de latten of bamboes uitsteken tot de breedte van uw kader (zie foto’s).

Nadat de constructie gemaakt word kunnen de bomen geplant worden. Het is belangrijk gebruik te maken van de juist bodemverbeteraar (onze voorkeur gaat naar Vivimus 60L van DCM). De bomen worden voor de palen en tegen de constructie geplant. Let goed op dat de latten overeenkomen met het bamboe kader. Men bind de kader met bindbuis vast aan de constructie, eventueel onderaan nog een boomschakelband, het plantgat dicht gooien en klaar.

Mogelijkheid 2:

Leibomen tussen de palen. De beste en stevigste optie is het planten van de leibomen tussen de palen. Op deze manier kan men onderaan de palen voldoende stabilisé of beton gieten waardoor de palen zeer stevig zullen staan. (opgelet bij het planten tussen de palen is er altijd 1 paal meer nodig dan het aantal leibomen) hierbij moeten de latten of bamboe links en rechts niet uitsteken, ze stoppen gewoon aan de laatste paal. Nadat de constructie is gemaakt kan er geplant worden. Het is belangrijk gebruik te maken van de juiste bodemverbeteraar (onze voorkeur gaat naar Vivimus 60L van DCM). De bomen worden tussen de palen en tegen de constructie geplant. Let goed op dat de latten overeenkomen met het bamboe kader. Men bind de kader met bindbuis vast aan de constructie, het plantgat dicht gooien en klaar.

Sommige mensen kiezen ervoor gebruik te maken van antislipdraad of ijzerdraad. Dat is ook mogelijk maar de constructie zal minder stevig zijn en de draad zal jaarlijks aangespannen moeten worden. Tenzij men bovenaan een lat plaatst zodat de palen niet naar elkaar getrokken worden.


Laat uw leibomen plaatsen

Indien u zeker wil zijn dat de bomen vakkundig geplaatst worden en u heeft nog geen tuinaanlegger dan kan u beroep doen op onze plaatsingsdienst. Wij komen langs om alles op te meten en sturen u dan een definitieve offerte. Als wij de leibomen plaatsen heeft u sowieso garantie op de planten.

Onderhoud van leibomen of screens:

Het onderhoud van privacy screens is veel eenvoudiger dan van leibomen. Bij een leiboom moeten de takken 1 à 2 jaarlijks afgeknipt worden met een snoeischaar. Onze privacy screens moeten elk jaar 1 maal geschoren worden met een haagschaar, dit neemt veel minder tijd in beslag.

Maak een afspraak of vraag een offerte aan via onze website

+32 494 67 78 45
info@privacytrees.be